Lid wordenWat is Scouting?Geschiedenis Scouting Angelo RoncalliPraktische InformatiePrivacy

Een stukje geschiedenis

Scouting Nederland is voortgekomen uit de padvinderij, deze werd in 1907 door Lord Baden-Powell in Engeland opgericht. Padvinderij was een soort voorloper op de militaire dienst, waarbij de nadruk lag op overleven met minimale middelen.

In Nederland ontstaat in 1910 eerst de groep “Jonge Verkenners”. In de jaren daaropvolgend groeit Scouting in Nederland, in Gestel ontstaan drie Parochiale Katholieke Verkennergroepen: De Mgr. Hamersgroep, De Abbé Pierregroep en de St. Lambertusgroep.
In 1962 zijn deze drie groepen gefuseerd tot een groep en ontstond Scouting Angelo Roncalli. In die tijd leefde het idee om door fusies krachten te bundelen erg sterk. In Gestel hadden de Verkenner-groepen elk hun eigen problemen, die bij samengaan voor een groot deel konden worden opgelost. Van hogerhand is de fusie doorgedrukt, wat hier en daar met tegenzin geaccepteerd werd.

De naam Angelo Roncalli is de burgernaam van Paus Johannes XXIII, de toenmalige leider van de katholieke kerk.

De locaties waar we in de loop der jaren gezeten hebben, zijn de Hoogstraat, Peter van Anrooylaan, Keverberg en Mascagnistraat. Sinds maart 1994 hebben we één eigen locatie aan de Locatellistraat, Blokhut “De Sjorring”. Een wens van jaren is toen eindelijk in vervulling gegaan.

In 2012 vierde Angelo Roncalli haar 50 jarig bestaan met een jaar vol speciale activiteiten. Alle speltakken zijn gezamenlijk op zomerkamp geweest in Baarn en het hoogte punt van het feestjaar was het openingsweekend in september 2012. Een weekend anders dan anders, met op vrijdagavond en zaterdag activiteiten voor de leden en zaterdagavond een reünie voor alle oud-leden en (oud)-vrijwilligers van Angelo Roncalli.